FalaBros – ismejä ja ilmiöitä -podcastissa vieraillut Suomen Supernanny Pia Penttala on huolissaan siitä, että monessa perheessä lapsille tarjotaan kasvisruoaksi vain ”takuuvarmoja” pinaattilettuja.

Teflon Brothers kutsui Suomen Supernannyn neljättä tuotantokautta ennen kesälomia kuvanneen Pia Penttalan keskustelemaan FalaBros-podcastiin yhdestä tunteita ja somekeskusteluja loputtomasti herättävästä aiheesta: vanhemmuudesta ja lasten kasvatuksesta.

Perheiden kokemat haasteet ovat Penttalan mukaan pysyneet osittain samoina läpi eri aikakausien. Monet niistä liittyvät joko nukkumiseen tai syömiseen.

Erityisesti silloin, kun lapsen makumaailmoja pitäisi alkaa monipuolistaa ja tutustuttaa häntä kasvisruokiin, tunnetaan monessa perheessä avuttomuutta. Yök en syö, on usein kuultu ensireaktio.

Uusiin makuihin tutustuminen – olivatpa maut mitä tahansa – kannattaa Penttalan mukaan aloittaa leikin varjolla, toisinaan jopa lapsille ominaiseen kilpailuhenkeen vedoten.

Jos vaikka pakkauksessa lukee, että tuote sisältää chiliä, ei aikuisen kannata automaattisesti ajatella, että se on lapselle liian tulista.

Esimerkiksi Teflon Brothersin tänä kesänä lanseeraaman FalaPalan toinen makuvariantti chili-korianteri ”potkaisee” sen verran lempeästi, että Penttala uskoo tuotetta maistettuaan sen sopivan hyvin myös lapsille, joita on hyvä totuttaa muihinkin kasvisruokamakuihin kuin pinaattilettuun.

– Lapselle voi vaikka sanoa, että katsotaas tuleeko liekkejä suusta, kun syödään chiliä. Sitten viisivuotias tajuaa syövänsä liekkipullia ja kohta haluaa niitä aina välipalaksi, Penttala vinkkaa.

Prisman valikoimissa FalaPala-pussi maksaa vain 1,99 euroa, joten ”liekkipullat” voi ottaa testiin lapsiperheessä ilman suurempia riskejä. FalaPalat voi syödä välipalaksi kylmänä suoraan pussista tai lämmittää ne osaksi ruokaisampaa kokonaisuutta.

Lapsi aistii aikuisen ”kasvisruokajännityksen”

Jos lapselle alkaa ensimmäiseksi kertoa, että tämä on nyt terveellistä ja siksi meidänkin pitää syödä tätä, saattaa lapsi nopeasti sanoa haluavansa mieluummin jotain muuta. Penttala uskoo, että lapsi myös aistii, jos vanhempaa kovasti jännittää lapsen ensireaktio uuteen makuun.

FalaBros-podcastia isännöivät Teflon Brothersin rap-artistit ovat itsekin kaikki perheenisiä. Podcastissa he kertovat myös tästä vähemmän julkisuudessa esiin nousseesta roolistaan sekä siitä, millaista vanhemmuutta on heidän ”edustamansa” teflonismi.

Kun keskustelu kääntyy lapsiperheiden klassikkohaasteista ajan ilmiöihin, ei Penttala kauaa mieti suurinta nykyvanhempia kiusaavaa haastetta. Se on teknologia. Mutta ei ehkä siitä kulmasta, mitä nopeasti ajattelisi.

– Toivon, että nyt tosi nopeasti vanhemmat ymmärtävät sen, että lapset ovat paljon heitä pätevämpiä teknologian käytössä. Lapset osaavat käyttää sitä oikein ja itselleen eduksi eivätkä vanhemmat ole samalla viivalla.

Penttalaa harmittaa se, että lehdet ja kasvattajat paasaavat edelleen siitä, että koneella olo on lapselle kauhean vaarallista. Tosiasia on, että lasten täytyy osata käyttää teknologiaa koko ajan enemmän ja he kasvavat aivan toisenlaiseen aikuisuuteen kuin vanhempansa.

Supernannyn synninpäästö saattaa huojentaa myös FalaBros-podcastin viimeistä vierasta, joka ottaa yhteyden podcast-studioon etänä Nilsiästä. Danny-elämäkertaa parhaillaan kirjoittava kirjailija Antti Heikkinen pyytää kesken keskustelun laittamaan yhteyden hetkeksi poikki, sillä taustalla lapset huutelevat.

– No pellaa nyt sitten vaikka vähän aikaa, Heikkinen huutaa leveällä Savon murteella saadakseen rauhan taloon.

Kuuntele kohtaus (jota ei pyynnöistä huolimatta leikattu pois) ja Antti Heikkisen Danny-paljastukset FalaBros-podcastin päätösjaksosta: