EKKK

– Ei (vielä) Koskaan Kysytyt Kysymykset

Nämä kysymykset on laadittu etupeltoon ennen FalaBrosin kaapista tuloa, joten todellisuudessa yksikään oikea kuluttaja ei ollut ehtinyt kysyä meiltä vielä yhtään mitään.

FalaBros – ismejä ja ilmiöitä -podcastin ensimmäisen jakson vieraana ollut Puolangan pessimistit ry:n Tommi Rajala suostui iloksemme menemään hetkeksi fiktiivisen, hieman epäileväisen kuluttajan housuihin. 

Tommi roustasi meitä kysymyksillä, joita suomalaiset saattavat ehkä syvällä sisimmissään säilöä. (Diskleimeri: kysymykset eivät siis välttämättä edusta Tommi Rajalan omaa ajattelua.)

Jos sinulla heräsi FalaBrosiin liittyvä kysymys näiden ulkopuolelta, niin nakkaa meiliä osoitteeseen kysymys(at)falabros.fi ja hoidetaan homma pois päiväjärjestyksestä. 

Jahas ja vai niin. Se on jälleen uusi kasviproteiinibrändi ilmestynyt kaupan hyllylle. Eikö näitä ole jo riesaksi asti?

Tarkkasilmäinen huomio. Kasviproteiinien ympärillä on todella tunnistettavissa jonkin sortin buumi. Mutta toisaalta: lihatiskillä sitä valikoimaa vasta onkin. Ja shampoohyllyllä! Sekä sukkatelineessä. 

Sellaista on nykyelämän meininki markkinoilla. Kaikkea on ja paljon. Kauaksi on (onneksi) tultu ajoista, jolloin kasvispainotteisesti ruokailevalle tarjottiin lähinnä omatekoisia herne-maissi-paprika-johdannaisia. 

Nyt ruokavalioita ja ideologioita on yhtä paljon kuin ihmisiä. Siksi vaihtoehtojakin on hyvä olla mieluummin överisti kuin vajaristi, jotta jokainen löytäisi tuotteen, joka maistuu itselle. Oli jonkin sortin vakaumusta tai ei. 

Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä, niinhän se vain menee. Ehkäpä sinä pidät FalaBrosista. Tai sitten et. Kaikkia ei voi miellyttää.

Pääraaka-aineenne on siis härkäpapu. Kuulostaa lähinnä geenimanipuloidulta ihmeeltä, joka kosiskelee säälittävästi myös lihansyöjiä. Lyhyt hissipuhe härkäpavusta kiitos!

Härkäpapu on erittäin vanha ja yleinen ravinto- ja rehukasvi. Ensimmäinen kirjallinen merkintä härkäpavusta Suomessa löytyy vuodelta 1324, mutta sen viljely on alkanut tiettävästi jo 600-luvulla (tämän opiskelimme hetki sitten itse Wikipediasta, vaikka tietysti olisi mieltä ylentävämpää retostella poikkeuksellisen hyvällä yleissivistyksellä). 

Ai mutta se hissipuhe kärsimättömälle nykyihmiselle? Mietitäänpä… 

No niin. Härifrån tvättas: Härkäpapu on kotimainen konstailematon luonnontuote, joka muuntuu taitavissa käsissä kameleonttimaisesti kuin rakastamamme peruna konsanaan aina muusista sipseihin ja kaikkeen siltä väliltä. 

Harva muuten vieroksuu perunaa vain siksi, että siinä ei ole lihaa. Härkäpapu olkoon uusi musta. Tai siis peruna. Tai boomerin suudelma. Tai oikeastaan ihan miksi nyt haluatkaan sitä kutsua. 

Ja jos vannoutunut lihapadan ystävä innostuu härän inspiroimana maistamaan FalaBrosia, niin halleluja ja elämälle kiitos!

Pakko tässä yhteydessä paljastaa, että suuri osa härkänä Suomessa myydystä lihasta on ihan tavan lehmää – siis semmoista satukirjasta tuttua Mansikkia. Härkä kun on täysikasvuinen kuohittu urosnauta, joita ei Lihatiedotuksen mukaan kasvateta Suomessa lihantuotantoon. (Tämä ei sitten enää kuulunut siihen hissipuheeseen, jonka suosituskesto on 20-30 sekuntia.)

Aidosti hyvänmakuinen kasvisruoka – tämä on niin kuultu. Kaikki toistelevat samaa. Miksi uskoisin, että FalaBros maistuu oikeasti hyvälle, kun mikään aiempikaan ei ole maistunut?

Erinomaista! Kuluttajan kuuluukin olla kriittinen eikä todellakaan kannata niellä kaikkea purematta. Erityisesti FalaBros kannattaa pureskella poikkeuksellisen huolella, jotta sen mausta saa nauttia mahdollisimman pitkään.

Hommahan on siis niin, että oikeastaan mistä tahansa raaka-aineesta voi tehdä sekä mautonta että maistuvaa syötävää. Salaisuus on reseptiikassa ja se on myös meidän tarkoin varjeltu salaisuutemme.

Jo ihan keittiöpsykologin tutkinnolla on helppo ymmärtää, että aiemmin koetut pettymykset voivat herättää epäluuloja uusia tulokkaita kohtaan. Muistellaanpa vain, miten kävi sille klassikkosadun pikkupojalle, joka turhaan huuteli kylillä: Apua apua, susi uhkaa! Jossain kohtaa ihmiset kyllästyivät huijaukseen ja kun susi sitten oikeasti tuli, kävi pojan köpelösti. Kukaan ei tullut apuun ja sushukkanen pisteli pojan poskeensa. 

Uskottavuus oli mennyt. Kohtalokkain seurauksin. 

Tunnemme aitoa lukkarinrakkautta poikaa kohtaan. Moni ennen meitä on ehtinyt huudella, että tämä vege maistuu muuten ihan oikeasti hyvältä. Maun puolesta on siis hankala julistaa enää mitään uskottavasti. 

Siispä emme huuda emmekä julista, vaan laitamme kaiken peliin, jotta maistaisit itse ja teet omat johtopäätöksesi. Jos FalaBros pettää sinut ja makunystyräsi, voit luvan kanssa lähettää meille kiukkuista vihapostia, koska silloin ehkä sen ansaitsemme. Tappouhkauksissa menee kuitenkin raja. Niitä älä lähetä. 

Ei nämä nyt sentään elämän ja kuoleman asioita ole.

Ilmastonmuutos. Tuotantoeläinten kurjat olo. Globaalit riistäjäbrändit viemässä suomalaisten veroeuroja. Sysäättekö tekin näin isot jutut yksilön vastuulle? Osta FalaBros ja pelasta maailma, niinkö?

Hardcore-huolia todellakin kaikki. Ja epäkohtia, joihin toivottavasti löytyy ratkaisuja. Ollaksemme raatorehellisiä (ja miksipä emme olisi) voimme tunnustaa, että mainitut epäkohdat eivät ole meidän olemassaolomme suurimpia draivereita. 

Meitä kiehtoo ennen kaikkea härkäpavun monipuolisuus raaka-aineena sekä uudet kulinaristiset innovaatiot, joiden eteen teemme kaikkemme. 

Sinänsä jännä huomio, että myös noihin mainittuihin epäkohtiin tulee pientä korjausta ihan puolivahingossa, mitä enemmän FalaBrosia syödään. Mutta EI. Emme odota, että valitset FalaBrosin, jotta ilmastonmuutos pysähtyisi, tai jotta possuilla olisi parempi elämä tai jotta kotimaisuus rokkaisi ylikansallisuutta isommin. FalaBrosin voi valita ihan vain siksi, että pidät sen mausta ja meidän meiningistämme. 

Positiiviset lieveilmiöt ovat pelkkää bonusta.

FalaBros? Kuulostaa tuliaiselta rapakon takaa. Jäljet näyttäisivät johtavan kuitenkin kotimaiselle sylttytehtaalle. Mutta tarkalleen ottaen minne? Miten FalaBros valmistetaan?

FalaBrosin reseptiikka on kehitetty Nilsiässä ja sen takana on artesaanihenkistä perheyrityksen ruoanlaittotaitoa. Yrittäjäpariskunta Timo ja Eeva-Maria Turunen ovat luoneet omassa leipomossaan jo monia kulinaristisia menestystarinoita. 

Turuset uskovat suomalaiseen gourmet-lähiruokaan ja FalaPala tuo tämän ideologian kaikkien suomalaisten ulottuville. Tästä syystä FalaPaloja ei voida pyöritellä vain Nilsiässä. Muutoin myisimme hyvin nopeasti eioota ja sehän nyt ei vaan toimi. 

S-ryhmän kauppojen hyllyille FalaBros on saatu yhteistyössä luottokumppani Poutun kanssa. Heillä on ehkäpä tämän maan edistyksellisin osaaminen kasviproteiinituotteiden tuotannosta isossa mittakaavassa. 

Näin ollen FalaBros-pakkauksen kyljestä voi tarkkasilmäinen bongata valmistuttajanimen Nilsby Bondböna AB ja valmistajanimen Pouttu Oy. FalaBros on tuoteperheemme markkinointinimi.

Huomasin mainonnassanne tutut rap-kasvot. Nyt käsi sydämelle: eikö söpöt eläimet, vauvat ja julkkikset ole menoa siitä mistä aita on matalin?

Puhumme siis nyt Teflon Brotherseista – yksi lempiaiheitamme! Tässä kuviossa onkin sellainen erikoisempi twisti, että Pyhimys, Voli ja Heikki Kuula eivät suinkaan ole maksettuja mainoskasvoja.

Teflon Brothers Oy on näkyvästi mukana siksi, että äijät ovat olleet alusta asti mukana FalaBrosin partnereina ensimmäistä tuotetta ja brändiä kehittämässä. Kaikki pelissä yrittäjän armosta siis!

Voisi siis jopa rennon leikkisästi letkauttaa, että heillä on tässä oma härkäpapu ojassa ja sekin tekee FalaBrosin tarinasta omintakeisen. Yrityksen riveistä löytyy poikkeuksellinen miksaus osaamista ja näkemystä eri toimialoilta, jotka harvemmin paiskaavat kättä yhteistyön merkiksi. 

Uskomme, että tämä kokoonpano tuottaa vielä paljon uutta ja ennennäkemätöntä. Ollaan jotain, mitä ei olla aiemmin oltu. Tehdään jotain, mitä ei ole aiemmin tehty. 

Ps. Söpöjä kissojakin tiimissämme olisi ollut omasta takaa, mutta ei päästy sopimukseen tekijänoikeuksista noiden eläinkunnan Lady Gagojen kanssa. Teflonit oli helpompi kellistää.